Tehdään vaalit asiasta joka ei ketään kiinosta

Aluevaalien vaaliteltoilla useamman viikon kiertäneenä on nyt pakko nostaa pöydälle se vaiettu asia. Suurin osa ihmisistä, joiden kanssa olen keskustellut ei joko tiedä mistä aluevaaleissa päätetään, aluevaalit eivät heitä kiinnosta tai kokevat pitkään pyöritetyn sote-uudistuksen lopputuloksen olevan hallintohimmeli, joka ei ainakaan heidän palvelujaan paranna.

Meille poliitikoille tämä on vakava paikka ja myös katse peiliin tarvitaan. Olemmeko tehneet näistä vaaleista kiinnostavat ja olemmeko osanneet puhua järkevästi hyvinvointialueiden tehtävistä? Varmasti meissäkin on syytä, mutta oikeasti iso ongelma on, ettei edes ehdokkaat vielä tiedä miten uudet hyvinvointialueet käytännössä suurinta osaa kuntien tehtävistä jatkossa hoitavat. Yritä siinä sitten kannustaa ihmisiä vaaliuurnille. Ei ole helppo rasti.

Korona ei ole ainakaan helpottanut kampanjointia. Harva uskaltaa jäädä juttelemaan pidemmäksi aikaa ja moni myös välttelee vaalitilaisuuksia. Lisäksi on ollut hyvin epäselvää mitä vaalitilaisuuksia saa järjestää ja mitä ei, eikä niistä vähistäkään ilmeisesti saa edes tiedottaa. Kampanjoiden painopiste on siirtynyt nettimainontaan, juostaan samoja postilaatikoita läpi asuinalueelta toiselle sekä mainoksia näkyy katukuvassa yhä enemmän.

Yritetään kuitenkin löytää itselle sopiva ehdokas ja saada äänestysprosentti edes lähelle kuntavaalien äänestysprosenttia.

Kotiin jäämällä asiat eivät ainakaan muutu paremmaksi.