Meillä oli oikeasti hauskaa

Kaikki lähti liikkeelle Suomen Paralympiakomitean Vammaiset vaikuttajiksi-verkoston koulutuksesta, jossa saimme eväitä yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Hjallis Harkimon kanssa keskusteltuani syntyi ajatus lähteä ehdolle aluevaaleihin. Eipä aikaakaan kun oltiin Vantaan Kuusijärvellä yhdessä muiden Vantaa-Keravan Liike Nyt-ehdokkaiden kanssa kampanjastartissa.

Kampanja laitettiin käyntiin nopealla aikataululla ja pian oltiinkin Myyrmäessä joulumarkkinoilla juttelemassa ihmisten kanssa ja jakamassa vaalisuffeleita. Niistä muuten tuli pienimuotoinen hittituote sekä Vantaan että Keravan toreilla, ihmiset tulivat niiden perään kyselemään aina kun laitettiin teltta pystyyn. Tarroja ja Suffeleita tilattiin kolmeen kertaan lisää ja vieläkin niitä huomenna Tikkuraitilla on tarjolla.

Monien markkinoiden, kävelykaduilla vietettyjen talvipäivien sekä kauppojen edustalla flyereiden jakamisen jälkeen mieleen jäivät monet kohtaamiset ihmisten kanssa. Oikeastaan harvoin puhuttiin mistään hyvinvointialueita koskevista asioista, puhuttiin arjesta ja joskus säästä. Monen keskustelutuokion lopputuloksena oli saada ihminen äänestämään, jotkut sanoivat äänestävänsä minua, jotkut Liike Nyt ehdokasta ja jotkut jotain muuta ehdokasta. Pääasia kuitenkin oli että ihmiset saatiin äänestämään.

Oma tavoitteeni oli saada erityisryhmien, vammaisten ja ikäihmisten ääntä kuuluviin kampanjassa ja siinä onnistuttiin todella hyvin. Käytiin monia keskusteluja somessa, etävaalitenteissä sekä vaaliteltalla miten asioita voisi parantaa ja mihin pitäisi enemmän panostaa. Yllättäen ihmisten toiveet olivat hyvinkin arkisia ja pieniä asioita, jolloin on tärkeää, että päättäjäksi saadaan ihmisiä näitä edistämään.

Monen kampanjaviikon jälkeen ihmiset tulivat jo tutuiksi, ja heitä moikattiin kuin olisi pitkään tunnettu.

15.000 lumisateessa jaetun vaalimainoksen, polvia myöten hangessa tien penkoilla vaalimainosten kanssa vietettyjen iltojen, tuhansien jaettujen vaalisuffelien sekä kymmenien vaaliteltan pystytysten jälkeen oli kyllä tunne kuin urheilusuorituksen jälkeen.

Mutta siitä huolimatta meillä oli oikeasti hauskaa!